Katılım hakkı ve örgütlenme özgürlüğü alanındaki sorularınızı Katılım Masası’na iletebilirsiniz.
Örgütlenme Özgürlüğü:
Örgütlenme özgürlüğü bireylerin bir araya gelmelerini ve ortak menfaatlerini sürdürmeleri, geliştirmeleri ve korumalarını sağlayan temel bir haktır. Buna göre örgütlenme özgürlüğü medeni, siyasal ve ekonomik hakların bir birleşimidir:
Medeni haklarla ilgili kısmı örgütlenmek yani dernek, vakıf gibi sivil toplum örgütleri kurmak için yapılan talepleri garanti altına alır ve hukuk dışı müdahalelere karşı korur;
Siyasi haklar bireylerin haklarını ve çıkarlarını korumaları için daha örgütlü ve etkili bir şekilde savunmasına yardımcı olur;
Ekonomik haklar özellikle de sendikalar yoluyla çalışanların haklarını korur.
Tanım: Avrupa Konseyi Hukuk Yoluyla Demokrasi Komisyonu (Venedik Komisyonu) Raporları
Sivil Katılım:
Bireylerin, sivil toplum kuruluşlarının ve sivil toplumun genel olarak kamu otoritelerinin karar alma süreçlerine katılımıdır.
Tanım: Avrupa Konseyi Uluslararası Sivil Toplum Örgütleri Konferansı
Katılım Hattı Çalışma İlkeleri
• Katılım Hattı Türkiye’de her alanda çalışan STÖ ve sivil girişimlere “Örgütlenme Özgürlüğü ve Katılım Hakkının Daha Fazla Geliştirilmesi için STK’lar ve Sivil Ağların Kapasitesinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamı ve konuları doğrultusunda hizmet vermeyi hedefler.
• Katılım hakkı ve örgütlenme özgürlüğü konuları dışındaki konular için Destek Noktası’na başvurabilirsiniz.
• Başvuru sahiplerine geri dönüş süresi prensip olarak 2 iş günüdür. Detaylı araştırma ve çalışma gerektiren sorularda yanıtlar için geri dönüş süresi en çok 7 iş günüdür.
• Katılım Hattı tüm sivil toplum örgütlerine eşit mesafe ilkesiyle çalışır, sadece aciliyetin söz konusu olduğu durumlarda sorular arasında önceliklendirme yapılabilir.
• Katılım Hattı gizlilik ilkesiyle çalışır; Katılım Masası’na ilettiğiniz sorular başka kurum ve kişilerle paylaşılmaz. Gerekli durumlarda sıkça sorulan sorular kapsamında anonim olarak kullanılır.
• Katılım Hattı rekabet etmezlik ilkesiyle çalışır, çıkar çatışmasının ortaya çıktığı durumlarda danışan konu hakkında bilgilendirilir ve Katılım Hattı rekabeti ortadan kaldırmak amacıyla gerekli önlemleri alır.
• Katılım Hattı destekleri “Örgütlenme Özgürlüğü ve Katılım Hakkının Daha Fazla Geliştirilmesi için STK’lar ve Sivil Ağların Kapasitesinin Geliştirilmesi Projesi”nin kapsamında; katılım hakkı ve örgütlenme özgürlüğü konuları ile sınırlıdır ve tavsiye niteliğindedir. Hiçbir koşulda bağlayıcılığı yoktur.
• Katılım Hattı’nın sorularınıza cevap verirken baz aldığı kriter ve ilkeler ise STGM’nin kurucu ilke ve değerleridir. İlkeleri incelemek için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz.